Traseu: Cabana Padiș - Poiana Ponor - Drum Forestier Scarița - Cabana Cetatile Ponorului - Catatile Ponorului - La Grajduri - Cabana Padis
Marcaj: punct albastru
Durata: 5-6 ore
Pentru portiunea Cabana Padis - Poiana Rotunda vezi traseul de aici.
Din Poiana Rotunda urmam mai departe semnele de marcaj coborand accentuat prin padurea de fag, tinem poteca pe versantul drept al Vaii Bradetanului, in coboras usor iar la cca. ½ ora din Poiana Rotunda sosim la confluenta Vaii Bradetanului cu Paraul Ponor unde traseele se bifurca: traseul nostru traverseaza Paraul Ponor mergand pe versantul drept al acestuia, versantul stang al acestui parau este urmat de traseul marcat cu semn triunghi rosu, ce merge spre Saua Vartop iar in amonte, tot pe versantul stang al vaii o derivatie, marcata cu punct albastru dublu ne conduce spre Izbucul Ponor.
Derivatie spre Izbucul Ponor
De la bifurcarea traseelor, urmand in amonte Paraul Ponor ajungem dupa cca. 10 minute langa Izbucul Ponor. Acest fenomen carstic, de dimensiuni considerabile dreneaza apele paraurilor care se pierd in subteran in zona Platoului Padis.
De la confluenta vaii Bradetanului cu Paraul Ponor, traversam Paraul Ponor, strabatem in continuare Poiana Ponor, o polie tipica, ocolim prin dreapta ponoarele in care se pierde Paraul Ponor, tinem mai departe poteca printr-o padure deasa de molid urmand sa ajungem dupa cca. ½ ora din Ponor la drumul forestier Scarita - Cabana Cetatile Ponorului. Aceasta intersectie este marcata si de un stalp indicator.
Pentru a ne continua traseul traversam drumul, coboram dupa poteca printr-un molidis, ne despatim dupa cca. 10 minute (de la drumul forestier) de Circuitul Galbenei, coboram in continuare prin padurea de molid apoi printr-o zona dificila (pe versantul stang al Vaii Cetatilor) unde sunt fixate cabluri in stanca iar la cca. ½ ora de la drumul forestier Scarita - Cabana Cetatile Ponorului sosim pe fundul Dolinei I a Cetatilor Ponorului unde ne aflam la o bifurcare a traseului (punct marcat de un stalp indicator) : la stanga continua traseul principal spre DolinaIII iar inainte merge o derivatie a traseului spre DolinaII.
Derivatie spre Dolina II
De la stalpul indicator din Dolina I urmam marcajul de derivatie traversand Valea Cetatilor pe numeroase blocuri de calcar ce acopera patul vaii, trecem pe sub portalul Pesterii Cetatile Ponorului (acesta avand o inaltime de 75m este cel mai inalt din Europa) iar de aici un ultim urcus abrupt la dreapta pe un grohotis ne scoate in Dolina II. De aici, putem sa aruncam o privire asupra paraului subteran din Pestera Cetatile Ponorului.
Reveniti la traseul principal, de la stalpul din Dolina I urcam spre stanga pe niste scari metalice, trecem dupa cca. 10 minute prin saua dintre Dolinele I si III, coboram mai departe pe langa un perete stancos, tinem in continuare poteca pe curba de nivel, lasam in dreapta o intrare secundara a Pesterii Cetatile Ponorului, ocolim Dolina III pe o distanta de cca. 30 m, urcam mai departe spre dreapta pe un grohotis dificil apoi prin padurea de molid iar dupa aproximativ ½ ora din Dolina III intalnim din nou Circuitul Galbenei, langa un loc de popas (mese si banci).
Din acest punct urmam in continuare semnele de marcaj pe deasupra Dolinei III, parasim dupa cca. ½ ora de la locul de popas traseul ce merge spre Cheile Galbenei, ne ghidam mai departe dupa poteca ce trece pe langa cele 4 balcoane ale Cetatilor Ponorului (de la primele 2 balcoane se deschide o ampla priveliste asupra Dolinei III iar de la balcoanele III si IV putem admira Dolina II), coboram in continuare pe un drum de pamant prin padure, cca ½ ora urmand sa ajungem din nou la drumul forestier Scarita - Cabana Cetatile Ponorului, in Valea Cetatilor. In continuare urmam drumul forestier in amonte, pe versantul stang al vaii dupa care sosim in poiana ,,La Grajduri''. Aici, se gaseste Cantonul Silvic Glavoi si un punct de aprovizionare (de asemenea aici campeaza majoritatea turistilor ce vin cu cortul).
Din poiana ,,La Grajduri'' parasim drumul forestier ce merge spre Scarita urcand pe poteca o panta inierbata aflata in dreapta drumului, continuam urcusul pe un valcel sec pentru cca. ½ ora, traversam mai departe in urcus lin o poiana apoi o padure iar un ultimo coboras printr-o pajiste ne scoate la stalpul indicator care marcheaza inchiderea circuitului. De aici, mergand dupa semnele de marcaj sosim in cca. ½ ora la Cabana Padis.