Zona Padiș

Localizare:

Zona turistica Padis se află în ramura nordică a Muntilor Bihor, lant din Muntii Apuseni. Din punct de vedere administrativ, zona Padis e situată în sud-estul judetului Bihor, pe raza comunei Pietroasa, până la granita cu judetele Cluj si Alba. Din zona turistica Padis fac parte urmatoarele :

  • Bazinul închis Padis - Cetatile Ponorului
  • Cheile Somesului Cald - Poiana Vărăsoaia
  • Poiana Cuciulata
  • Cheile Galbenei - Poiana Florilor
  • Obârsia Văii Boga.

Acces:

Pentru a ajunge la Padis aveti cel putin 3 variante:

  • de pe comunicatia Oradea- Deva E79, in Sudrigiu virati catre Pietroasa. In Pietroasa mergeti tot drept, pe drumul principal pana in satul de vacanta Boga (nu exista pancarda de localitate). La intrare in Boga virati dreapta (exista o pancarda de 1m/1m cu Cabana Cetatile Ponorului) si urcati 10 km pana la Cabana Scarita. Dupa acesta virati tot dreapta (exista o pancarda de 1m/1m cu Cabana Cetatile Ponorului) pentru a ajunge in locul de campare Glavoi (La Grajduri) si mai apoi la Cabana Cetatile Ponorului, sau va continuati deplasarea tot pe drumul asfaltat inca 6 km pana aproape de Cabana Scarita, unde virati stanga si va continuati deplasarea 2 sau 5 km.
  • de pe comunicatia Oradea- Cluj Napoca E60, in Huedin virati catre Rachitele. mergeti pe ruta Rachitele, Ic Ponor, Platoul Padis. Pentru a ajunge la locul de campare Glavoi (La Grajduri) si mai apoi la Cabana Cetatile Ponorului, sau va continuati deplasarea tot pe drumul asfaltat pentru a ajunge pe platoul Padis.Cantonul silvic Scarita. Dupa acesta virati la stanga (exista o pancarda de 1m/1m cu Cabana Cetatile Ponorului) si va continuati deplasarea 5 km, trecand pe langa un camping, mai virati o data la dreapta si dupa 300 m ajungeti la Padis;
  •  pentru cei vare vin de la Cluj si nu vor sa strabata drumul dintre Rachitele si Platoul Padis, care este greu accesibil cu un autoturism, va recomandam urmatoarea varianta: Va deplasati spre Oradea pana in Borod, unde virati stanga catre Bratca-Rosia-Beius. In Beius, in centrul orasului virati stanga catre Deva si va deplasati pe comunicatia Oradea- Deva E79, pana in Sudrigiu unde virati catre Pietroasa. In Pietroasa mergeti tot drept, pe drumul principal pana in satul de vacanta Boga (nu exista pancarda de localitate). La intrare in Boga virati dreapta (exista o pancarda de 3m/2m cu Cabana Cetatile Ponorului) si urcati 10 km pana la Cabana Scarita. Dupa aceasta, la 100 m, virati tot dreapta (exista o pancarda de 1m/1m cu Cabana Cetatile Ponorului) pentru a ajunge in locul de campare Glavoi (La Grajduri) si mai apoi la Cabana Cetatile Ponorului, sau va continuati deplasarea tot pe drumul asfaltat pentru a ajunge pe platoul Padis.
  • pentru cei care vin cu mijloacele de transport in comun, cea mai buna varianta este sa vina cu autobuzul pana in Vartop-Arieseni si de aici pe marcajul turistic banda rosie pana la Padis.

Drumul Judetean 763:

Zona turistica Padis este străbătută de drumul DJ 763 Sudrigiu - Huedin care trece prin Boga - Pietroasa - Padis - Rachitele - Ic Ponor  cu o lungime totală de 53 km, din care:

  • Rachitele - Ic Ponor 21 km - drum asfaltat
  • Ic Ponor - Padis 5 km - drum forestier nereparat de vreo cateva zeci de ani
  • Padis - Boga - Pietroasa 26 km - asfaltat

     Drumul se poate parcurge cu autoturismul, dar are câteva portiuni scurte in zona Ic Ponor - Padis unde trebuie înaintat cu grijă, din cauza gropilor si a santurilor facute de apapente drum. Daca nu trebuie neaparat, este de preferat sa urcati dinpre Pietroasa.  

Ramificatiile DJ 763 permit accesul cu autoturismul spre principalele obiective turistice din zona:

  • Cheile Somesului Cald 9 km;
  • Poiana Vărăsoaia si Cetatea Radesei 4 km;
  • Cantonul Silvic Padis 1 km;
  • Cantonul Silvic Ponor si Cabana Cetatile Ponorului, Valea Cetătilor, Valea Seacă si Izbucul Ursului 5 km;
  • Cheile Galbenei si Poiana Florilor 10 km;
  • Valea si Statiunea Boga 3 km.

Trasee (poteci) marcate:

  • linie albastra  Cabana Vladeasa - Padis;Cabana Vladeasa- Pietrele Albe- Piatra Talharului- Poiana Vărăsoaia- Cabana Padis; durată traseu: circa 11 ore; lungime traseu: 32 km; drum de creastă cu privelisti largi, marcaj insuficient pe alocuri.
  • linie rosie  Stana de Vale - Padis;Stana de Vale- Saua Bohodei - Poiana Vărăsoaia- Cabana Padis; lungime traseu: 20 km; durată traseu 6 ore; drum de creastă, usor, panorama spre Muntii Apuseni.
  • punct rosu  Ic Ponor - Padis pe drum forestier, apoi marcaj punct rosu;Ic Ponor- Valea Somesului Cald- Cheile Somesului Cald- Pestera Cetatea Radesei- Poiana Vărăsoaia- Cabana Padis.
  • cruce albastra  Pietroasa - Padis;Pietroasa- Boga- Cantonul Silvic "La Scarită"- Cabana Padis; lungime traseu: 17 km pe scurtături si 22 km pe drumul forestier (scurtăturile insotesc drumul); durată traseu 5 ore în urcare si doua ore în coborâre; diferentă de nivel 1000m, cel mai abrupt între Boga si cantonul silvic.
  • linie rosie  Saua Vartop - Padis;Saua Vartop (pe DN75, la 1,5km înspre Stei, de la pârtia de schi Vartop)- Groapa Ruginoasă- Valea Seacă- Valea Galbena- Poiana Florilor- Pestera Ghetarul de la Focul Viu - Cabana Padis; durată traseu 7-8 ore; lungime traseu 20 km; Drum foarte greu, accesibil doar turistilor experimentati, practicabil doar vara si pe timp uscat. - Arieseni - Padis 16 km; - Gârda de Sus - Padis, 2 variante:
  • linie albastra  Garda de Sus- Cheile Ordâncusa- Pestera Ghetarul de la Scarisoara- Cătunul Ocoale- Poiana Ursoaia-Poiana Calineasa- Muntele Bătrana- Sesul Gârzii- Cabana Padis; durată traseu 9 ore; lungime traseu 28 km; diferenta de nivel 1000m;drum de creastă si platou cu panorame si peisaje deosebite.
  • triunghi albastru  Garda de Sus- Valea Garda Seacă- Cătunul Casa de Piatră- Valea Gârdisoara- Pesterile Coiba Mare si Coiba Mică- Sesul Gârzii-Cabana Padis; durată traseu 8 ore; lungime traseu 22 km; drum usor, accesibil tot timpul anului, în cea mai mare parte drum forestier sau de tractor; se poate urca cu autoturismul pană în Cătunul Casa de Piatră si atunci portiunea de traseu Cătunul Casa de Piatră-Cabana Padis se poate face în circa 3-4 ore; în traseu se poate ajunge si dupa vizitarea pesterii Ghetarul de la Scarisoara de pe platoul Ghetar-Ocoale.
  • linie albastra  Pestera Ghetarul de la Scarisoara - Padis; Pestera Ghetarul de la Scarisoara- Cătunul Ocoale- Poiana Ursoaia- Poiana Calineasa- Muntele Bătrana- Sesul Gârzii- Cabana Padis; durată traseu 7 ore; lungime traseu 20 km;diferentă de nivel 1000m; drum de creastă si platou cu panorame si peisaje deosebite.