Stana De Vale

Traseu: Cabana Padis - Cabana Varsoaia - Saua Varsoaia - Izvorul Coltaului - Vf. Piatra Arsa - Saua Cumpanatelul - Izv. Fantana Rece - Saua Bohodei - Vf. Poienii - Poiana Baia Popii - Stana De Vale 

Marcaj: linie rosie banda rosie

Durata: 5-6 ore

Traseul incepe din fata Cabanei Padis. De aici, urmam drumul forestier ce merge spre Pietroasa, traversam dupa cca. 5 minute Valea Tranghiesti, pe un pod de beton, mai mergem aproximativ 20 m pe drum si suntem la o bifurcare a traseelor: inainte, pe drumul forestier, spre Pietroasa merg traseele  acesta si  acesta iar la dreapta, pe un drum secundar merge traseul nostru.

Pentru a ne continua traseul urmam acest drum, la inceput prin poiana larga apoi prin padurea de molid, traversam o vale temporara, Valea Arsurii, ne ghidam in continuare dupa marcajul ce tine drumul de exploatare, trecem peste Valea Renghii apoi peste Paraul Cutilor dupa cca. 15 minute urmand sa ajungem in cele din urma la drumul pietruit care vine dinspre Sesul Padis si merge spre Cabana Varasoaia, spre dreapta.

Mergand mai departe, urmam acest drum spre dreapta, traversam un parau care izvoraste de pe Magura Vanata, trecem in cele din urma de Cabana Varasoaia, urcam prin partea estica a Poienii Varasoaia apoi printr-o padure de molid iar la cca. ¼ ora de la Cabana Varasoaia sosim in saua cu acelasi nume, langa o stana si un izvor aflat in dreapta drumului.

Pentru a ne continua traseul, tinem mai departe drumul pietruit, coborand prin Poiana Varasoaia- Nord, trecem de ramificatia cu traseul  Circuitul Izvoarelor Somesului Cald, la 15 min. din Saua Varasoaia, cotim mai departe la stanga, tot pe drumul pietruit, depasim Izvorul Coltaului, urmarim drumul ce merge spre dreapta urcand accentuat, ne ghidam dupa semnele de marcaj linie rosie banda rosie, trecem dupa aproximativ ½ ora din Varasoaia peste un afluent al Vaii Rele iar de aici un urcus scurt spre dreapta prin molidis, ne scoate langa o stana ce se gaseste in dreapta potecii turistice.

In continuare urcam inainte, pe un drum de care bine evidentiat (ce vine dinspre stanga) o panta inierbata, mergem in continuare pe un platou acoperit cu ienuperi, pe sub Vf. Piatra Arsa, intalnim un traseu marcat cu semn punct rosu punct rosu, ce vine din traseul  Circuitul Izvoarelor Somesului Cald, urcam pe drumul de care ce merge inainte, apoi la stanga prin ienuperis iar dupa cca. ½ ora de la Vf. Piatra Arsa sosim in Saua Cumpanatelu , unde se afla si un stalp indicator. Acesta ne ofera mai multe informatii printre care si urmatoarea: spre Stana de Vale, 3-3 ½ ore (inainte, pe marcaj linie rosiebanda rosie).

In continuare din sa, mergem asadar inainte, pe un drum de care bun, lasam in stanga (dupa cca.200m) un drum pietruit nemarcat, ne ghidam mai departe dupa stalpii de marcaj ce insotesc drumul de pamant, pe sub Vf. Carligate (1694m) ce se afla in stanga noastra, iar dupa cca. 1 km din Saua Cumpanatelu un coboras scurt ne scoate la Izvorul Fantana Rece. Acesta este obarsia Vaii Draganului, ce curge spre N si totodata unul dintre izvoarele de altitudine din Muntii Bihorului.

De la Fantana Rece, urcam pe drumul de care destul de larg, pe sub varful omonim, tinem in continuare poteca printre ienuperi, la inceput pe la obarsia vaii Draganului apoi pe sub Vf. Bohodei, intalnim traseul marcat cu semn linie albastra banda albastra ce vine dinspre Boga, urmarim mai departe marcajul si suntem dupa cca. ¾ ora in Saua Bohodei unde ne aflam la o importanta intersectie de trasee turistice (marcata de un stalp cu sageti indicatoarte): spre dreapta (NV) merge traseul nostru pe drumul de care bine evidentiat, din fata (E) soseste Circutul Custurilor (marcat cu semn cruce galbena cruce galbena) iar spre stanga (S) merge traseul marcat cu semn triunghi albastru triunghi albastru spre Comuna Pietroasa pe la Saritoarea Bohodeiului.

Din acest punct, urmam traseul nostru spre dreapta, urcand pe drumul de care amintit, pe sub Vf. Poienii, cca. ¼ ora, coboram printr-o padure de molid iar apoi prin Poiana Baia Popii, dupa care intersectam un drum pietruit ce urca de pe Valea Ciripa.

De aici, coboram inainte pe un drum de pamant traversant doua poieni largi, intersectam din nou drumul pietruit ce vine de pe Valea Ciripa iar din acest loc un ultim coboras pe drumul amintit ne scoate la cca. 250 m de Izvorul Minunilor, pe un alt drum pietruit ce vine din dreapta. Mergand mai departe pe acest drum la stanga trecem de Izvorul Minunilor iar de aici mai avem de mers aproximativ 500m pana la Hotelul Iadolina din Stana de Vale.