Comuna pietroasa

Traseu: Comuna Pietroasa - Intre Ape - Satul De Vacanta Boga - Saua Scarita - Sesul Padis - Cabana Padis 

Marcaj: cruce albastra cruce albastra

Durata: 5 - 5 ½ ore

Din centrul comunei Pietroasa, de langa scoala, de unde incep primele semne de marcaj, urmam spre Est drumul judetean de pe valea Crisului Pietros, traversam Valea Lazului imediat dupa iesirea din comuna, lasam in dreapta carierele de granodiorit, trecem de intersectia cu drumul ce merge la stanga pe Valea Aleului, urcam panta lina a drumului, in amonte, pe versantul stang al Crisului Pietros, avand din cand in cand privelisti frumoase asupra albiei raului, iar dupa cca. 1 ora-1 ½ ore de la plecare suntem in poiana Intre Ape situata la confluenta Crisului Pietros cu Valea Galbenei, vale importanta care vine de pe versantul stang al vaii.

Mai departe, mergem in amonte pe Valea Bulzului, urmam drumul pe care am venit pana aici, intalnim Cabana Bulz, traversam cateva pajisti largi, lasam in stanga, pe versantul drept Piatra Bulzului iar dupa cca. 5 minute ajungem la intrarea in satul de vacanta Boga, la bifurcarea drumurilor: la stanga, prin satul de vacanta se poate ajunge la Cascada Oselu iar la dreapta continua traseul nostru (la o bifurcatie, un stalp indicator ne arata 3 ½ orte pana la Cabana Padis). Alegem cea de-a doua varianta, trecem de ultimele case de vacanta, cotim la stanga, in amonte, pe Valea Prelucilor, afluent al Vaii Plaiului, traversam in urcus accentuat o succesiune de poieni si franturi de padure iar dupa cca. ½ - ¾ ore de urcus continuu din Boga suntem din nou din nou pe drumul judetean Pietroasa - Padis - Rachitele.

In continuare, scurtam trei serpentine ale drumului lasand in dreapta Izvorul Fantana Rosie, trecem de pestera cu acelasi nume, urcam din greu prin padurea de fag, strabatem cateva raristi de padure, mai urcam putin si suntem in Saua Scarita, langa C.S.Scarita (de aici se desface spre dreapta drumul forestier ce duce la Cabana Cetatile Ponorului). Pentru a ne continua traseul mergem pe drumul pietruit construit pe curba de nivel prin nordul Uvalei Balileasa, parasim in cele din urma drumul urcand o panta inierbata presarata ici colo cu tufe de ienupar, trecem printr-o sa aflata sub Vf. Oselu, urcam domol prin padurea de molid pana cand intalnim traseul ce urca spre stanga, spre Piatra Boghii. De aici, coboram spre dreapta pe poteca pietroasa, desfundata de apele de siroire. Traversam Sesul Padis, un relict periglaciar din perioada tertiara, revenim din nou pe drumul ce vine dinspre Pietroasa, mergem inainte pe drum iar dupa cca. 2 km. - 2.5 km. ajungem in fata Cabanei Padis.