Circuitul Gropii De La Barsa

Traseu: Cabana Padis - Sesul Padis - Uvala Balileasa - Drumul Forestier Scarita - Cabana Cetatile Ponorului - Pestera Barsa - Taul Negru - Pestera Neagra - ,,La Grajduri'' - Cabana Padis 

Marcaj: linie galbena banda galbena

Durata: 6-7 ore

Pentru portiunea Cabana Padis - Sesul Padis vezi  traseul de aici.

De la trifurcatia din Sesul Padis urmam spre stanga drumul forestier ce merge spre Pietroasa, traversam zona de sud a Sesului Padis pe o distanta de cca. 1 km, scurtam o serpentine pe care o descrie drumul, trecem mai departe pe langa o defrisare masiva aflata in dreapta drumului iar dupa aproximativ ½ ora din Sesul Padis intalnim traseul marcat cu linie rosie banda rosie ce vine tot dinspre Sesul Padis dar din dreapta, traversand o padure de molid.

De aici parasim drumul forestier ce merge spre Pietroasa, coborand spre stanga, dupa poteca larga prin extrtemitatea estica a Uvalei Balileasa iar la cca. ¼ ora de la parasirea drumului ce merge spre Pietroasa intersectam drumul forestier Scarita - Cabana Cetatile Ponorului. Tot aici ne aflam la o bifurcare a traseelor: inainte merge traseul marcat cu semn linie rosie banda rosie spre Saua Vartop, urcand pe versantul sudic al Uvalei Balileasa iar la dreapta (V) pe drumul forestier Scarita - Cabana Cetatile Ponorului merge traseul nostru. In continuare, urmam drumul amintit spre dreapta pe o distanta de cca. 100 m dupa care sosim la o noua bifurcatie: inainte merge drumul forestier spre Saua Scarita iar spre stanga urca traseul nostru, pe un drum de care desfundat.

Din acest punct urmam acest drum de care urcand accentuat pe versantul drept al unui valcel inierbat, trecem in cele din urma peste creasta care separa Uvala Balileasa de Bazinul Gropii de la Barsa, parasim drumul de care (ce coteste la dreapta) mergand inainte, traversam in continuare o frantura de padure apoi o poiana iar de aici un ultim coboras de cca. 10 minute, printr-un molidis des, ne scoate la drumul forestier de exploatare ce strabate Groapa de la Barsa, langa Pestera ghetarul Barsa. Aceasta are o lungime de cca 3474m si nu este accesibila decat speologilor. De asemenea, de aici se desface spre dreapta o derivatie pe care daca o urmam putem ajunge in 10-15 minute la Pestera Zapodie, lunga de 7 km, nefiind recomandata pentru turisti.

De la Pestera Ghetarul Barsa urmam spre stanga drumul forestier, dupa semnele de marcaj banda galbena pentru cca. 300 m, parasim mai departe drumul forestier mergand pe o poteca bine evidentiata prin padurea de molid, trecem de Taul Negru aflat in stanga potecii turistice (acesta este un lac dolinar cu o adancime de 13m, fiind alimentat permanent din subteran), depasim in continuare un prag stancos, mergem inainte pe poteca, trecem de un alt prag de stanca iar de aici un ultim coboras ne scoate la gura Pesterii Negre, ce se gaseste la baza abruptului stancos denumit Cuculeul de Fier. Pestera Neagra prezinta numeroase concretiuni dar este greu accesibila turistilor. De aici, traversam paraul care se varsa in pestera, urcam mai departe pe versantul stang al paraului cca. 50 m iar din acest punct un ultim urcus spre dreapta, prin padurea de molid ne scoate in traseul 5, in poiana cu mese si banci, la intersectia cu derivatia ce vine dinspre Piatra Galbenei.

De aici, vezi  Circuitul Cetatile Ponorului pentru intoarcerea la Cab. Padis.