Catunul Casa De Piatra

Traseu: Cabana Padis - Saua Parului - Sesul Garzii - Valea Gardisoara - Catunul Casa De Piatra

Marcaj: triunghi albastru triunghi albastru

Durata: 3 ore ( dus!)

De la Cabana Padis urmam drumul ce merge spre Ic Ponor, pe curba de nivel, trecem dupa cca. ½ ora de la plecare prin saua dintre Magura Vanata si Biserica Motului, coboram mai departe spre dreapta, tot pe drumul judetean, urmand sa ajungem in cele din urma in Saua Parului unde drumul descrie o curba in ac de par spre stanga.

Pentru a ne continua traseul urmam semnele de marcaj mergand inainte pe un drum de care secundar iar la cca. 300m din Saua Parului sosim in punctul de unde drumul de care incepe sa urce abrupt spre dreapta.

In continuare mergem inainte pe curba de nivel, prin pajiste cca. 500m, pe langa o stana aflata in stanga noastra, urcam mai departe pe la liziera unei paduri de molid urmand sa ajungem intr-o sa de unde putem observa Sesul Garzii, un platou inierbat, ciuruit de numeroase doline si ponoare.

Mergand mai departe, din sa, tinem in linii generale curba de nivel, pe latura estica a Sesului Garzii pentru circa 300m dupa care coboram intr-o alta sa aflata sub Vf. Gardisoara, bine impadurit ce se profileaza in dreapta noastra (vest). Tot in aceasta sa se afla un ochi de apa permanent si un aven cu cativa molizi ce poarta semnul de marcaj.

Din sa, coboram dupa semnele de marcaj triunghi albastru triunghi albastru, pe fundul unei vai inerbate, depasim dupa cca. 300 m. un gater, mergem in continuare inainte pe un drum de pamant vag, coboram putin si intersectam un alt drum forestier ce vine din stanga.

In continuare cotim la dreapta pe acest drum mergand pe firul vaii Gardisoara, trecem de trei vai secundare ce coboara din versantul drept al vaii Gardisoara, intersectam un drum pietruit (dupa cca. 1 km de la intrarea pe vale) ce insoteste un afluent din versantul stang al vaii Gardisoara iar la cca. ½ - ¾ ora de la Sesul Garzii sosim langa Pestera Gura Apei, aflata pe versantul drept al vaii.

Din aceasta pestera iese la zi apa vaii Gardisoara care este seaca de la obarsie pana aici. Tot aici, langa pestera se gaseste si o bancuta amenajata pentru popas. De la pestera mergem pe drum in aval, pe partea stanga a vaii, trecem dupa cca. 10 minute de Pestera Sura Popii (aflata pe versantul opus al vaii), traversam un parau care iese din Izbucul de la Coliba Ghiobului, mai mergem cca. 1km tot pe drum si suntem la confluenta Vaii Gardisoarei cu o vale secundara ce vine din versantul stang al vaii.

De aici, urmarind mai departe drumul, trecem dupa cca. 200m de Pestera Coiba Mica (pentru a ajunge la pestera trebuie sa coboram cca. 30m pana la firul vaii), tinem mai departe drumul iar la cca. 1km de la Coiba Mica sosim la intrarea in Catunul Casa de Piatra langa 2 gatere. Tot de aici se desface spre dreapta o poteca marcata cu semn de derivatie ce duce la Pestera Coiba Mare. Aceasta impresioneaza prin portalul inalt de cca. 25m.